
GOTUJ SIĘ NA ZMIANY
Program edukacyjny Winiary „Gotuj Się Na Zmiany” realizowany w koluszkowskiej Jedynce uczy dzieci dobrych nawyków żywieniowych i ekologicznego stylu życia oraz jest wspaniałą formą zabawy w gotowanie. Głównym założeniem dwunastej edycji tego ogólnopolskiego programu jest edukacja dzieci i młodzieży w trzech obszarach: zdrowego żywienia, ekoświadomości i odpowiedzialnego podejścia do niemarnowania żywności oraz uczenia praktycznej umiejętności gotowania zdrowych posiłków.
Pierwszy blok realizowany w styczniu zajęć nosił tytuł „Jedzenie z głową”. Młodzież zapoznała się wówczas z zasadami racjonalnego żywienia i sposobami komponowania zbilansowanych posiłków. Uczniowie wspólnie zastanawiali się jak ograniczyć produkty bogate w cukry lub jak można je zastąpić. W drugiej części zajęć przeprowadzone zostały warsztaty w grupach, gdzie uczestnicy odczytywali etykiety różnych produktów przyniesionych przez prowadzących, sprawdzali zawarte tam informacje, potem bawili się w „Kaloryczne memory”, na koniec sprawdzili swoją wiedzę dzięki karcie pracy z pytaniami pod nazwą „Odżywianie -kodowanie”. Podsumowaniem zajęć była praca plastyczna „Zdrowie na talerzu”.
Blok drugi pod nazwą „Niemarnowanie żywności” dotyczył zasad przechowywania żywności, układania produktów w lodówce, rozsądnego robienia zakupów i sensownego planowania posiłków. Młodzież zapoznała się również z ideą „zero waste”, czyli zdrowego, rozsądnego podejścia do gospodarowania odpadami.
Trzeci blok miał tytuł „Przystosowanie do życia w kuchni”. Został podzielony na dwie części, teoretyczną i praktyczną. Cześć teoretyczna odbyła się w klasach, część praktyczna w pracowni kulinarnej szkoły. Zajęcia teoretyczne pozwoliły przekazać wiedzę na temat zasad bezpiecznego oraz higienicznego przygotowywania posiłków, jak i obsługi sprzętu kuchennego. Zakończyły się zmaganiami w formie testu multimedialnego na platformie Kahoot. Warsztaty praktyczne poszerzyły wiedzę młodzieży o gotowaniu i pozwoliły na zaszczepienie bakcyla kulinarnego oraz przypomniały podstawowe zasady savoir-vivre’u.
Zajęcia kulinarne odbywały się w nowej, oddanej niedawno do użytku, pracowni kulinarnej powstałej w ramach programu Laboratoria Przyszłości. Materiały edukacyjne wykorzystane w programie powstały z uwzględnieniem podstawowych kierunków realizacji polityki oświatowej w roku szkolnym 2022/2023.
Małgorzata Owczarek - członek zespołu ds. promocji zdrowia przy Szkole Podstawowej nr 1 w Koluszkach