
PROJEKT „KOLOROWE ZDROWIE...”
PROJEKT „KOLOROWE ZDROWIE...”
Część I
Restauracja kolorowych potraw pt „Kolorowe zdrowie”
W ramach tegorocznych obchodów związanych z realizacją projektu Trzymaj Formę i Szkoły Promującej Zdrowie 21 marca 2025r. (na zajęciach z wychowawcą) był realizowany projekt pt.„Kolorowe zdrowie”. Celem działań było podniesienie poziomu wiedzy uczniów dotyczącej ZDROWEGO ODŻYWIANIA, poznanie walorów zdrowotnych poszczególnych produktów w różnych kolorach oraz ich wpływu na nasze zdrowie.
W ramach projektu w klasach V- VIII zostały przygotowane różne potrawy w dwóch wcześniej wylosowanych barwach. Uczniowie zaprezentowali jeden przepis na przygotowaną potrawę w wylosowanym kolorze. Wszystkie przepisy zostaną opublikowane na stronie internetowej szkoły w zakładce „Kolorowe uczniowskie przepisy”. Pomysłów nie brakowało, uczniowie pod opieką wychowawców przygotowali: sok z buraka, babeczki ze szpinakiem, Carpaccio, sałatki owocowe i warzywne, ciasto z buraka, szaszłyki owocowe, koreczki warzywne, galaretki z owocami, naleśniki, koktajle owocowe, kanapki. Wszystkie te smakołyki przygotowane były w dwóch wylosowanych barwach.
Następnie zaprosili na degustację dzieci z klas I-IV do pięknie przygotowanych sal w formie dwukolorowych restauracji. Wszystkim gościom przedstawili właściwości i znaczenie produktów w wybranym kolorze. Zaprezentowane zostały też przepisy na przygotowaną potrawę w kolorowych barwach. Uczniowie młodsi wykonali plakaty z rymowankami, które zachęcały do spożywania warzyw i owoców w dwóch przydzielonych kolorach. Gotowe produkty oraz hasła zostały sfotografowane, zdjęcia zamieszczono na stronie internetowej szkoły. Projekt cieszył się dużym zainteresowaniem, uczestnicy wykazali się kulinarną pomysłowością. Uczniowie podczas zajęć projektowych dowiedzieli się, że aby najpełniej korzystać z dobroczynnego wpływu warzyw i owoców na nasze zdrowie, należy wybierać te o różnych kolorach. Każdy kolor oznacza bowiem inne witaminy i minerały w nich zawarte. Ważne by wszystkie te kolory stosowane były regularnie w codziennej diecie . Jest to najważniejszy czynnik mający wpływ na efekty zdrowotne naszego organizmu. Uczniowie dzięki realizacji projektu nabyli wiedzę i nowe umiejętności m.in.: pracy zespołowej, przekazywania wiedzy młodszym uczniom, kreatywności, odpowiedzialności oraz rzetelności. Goszcząc młodsze klasy, uczyli ich zdrowych nawyków żywieniowych.
Natomiast uczniowie klas I-IV przygotowali plakaty na temat jedzenia w wybranej kolorystyce, która ma wpływ na nasz nastrój i zdrowie. Ułożyli rymowanki zachęcające do spożywania produktów w dwóch przydzielonych kolorach. Uświadomili wszystkim, że miks barw oznacza zazwyczaj obecność różnych warzyw lub owoców, które dostarczają nam niezbędnych składników odżywczych potrzebnych dla naszego organizmu. Niektóre klasy swoje rymowanki zaprezentowały w formie piosenki. Były też krótkie prezentacje multimedialne.
Pamiętajmy, że aby najpełniej korzystać z dobroczynnego wpływu warzyw i owoców na nasze zdrowie, należy wybierać te o różnych kolorach.
.
Część II
Blok wychowawczy
Blok II – „ Bezpieczeństwo w sieci ”
W dniach 17 – 21 marca 2025r. w naszej szkole odbył się tydzień pod hasłem: „Bezpieczeństwo w sieci”. W ramach godzin wychowawczych nauczyciele przeprowadzili zajęcia związane z tematyką dotyczącą bezpieczeństwa w Internecie. Na zajęciach uczniom przypomniano, że jeżeli udostępnią określoną informację w Internecie — tracą nad nią kontrolę. Sieć nie zapomina, zamieszczone materiały pozostają tam na zawsze. Dotyczy to nie tylko serwisów społecznościowych, ale praktycznie każdej aktywności w Internecie. W sieci — podobnie jak w rzeczywistości poza nią — należy przestrzegać zasad bezpieczeństwa. W Internecie nigdy nie wiemy, z kim rozmawiamy i kto czyta informacje o nas, bo zawsze ktoś może się podawać za kogoś innego.
Wszystkim, którzy włączyli się w organizację przedsięwzięcia, serdecznie dziękujemy.
Organizatorzy projektu: Katarzyna Baryła, Bogusław Bukowski.