Zdrowe produkty na śniadanie

ŚWIETLICOWY KONKURS PT „ZDROWIE NA ŚNIADANIE”

W dniu 8 listopada 2024 roku w szkolnej świetlicy odbył się konkurs promujący zdrowe produkty, które można spożywać na śniadanie. Ważne jest, aby już od najmłodszych lat wzbudzić zainteresowanie u dzieci tym, co jedzą oraz uświadomić im, jak ważną rolę pełni śniadanie. Tego dnia zadaniem uczniów było rozpoznać owoce i warzywa. Utrudnieniem był fakt, że mieli przewiązane chustą oczy, dlatego też nie widzieli, co znajdowało się na talerzu. Wychowankowie smakowali, próbowali każdego produktu. Na talerzach podano: marchewkę, pomidora, ogórka, cebulę, banana, gruszkę, paprykę, cytrynę, rzodkiewkę, winogrono, mandarynkę. Oprócz zajęć praktycznych dzieci oglądały filmy edukacyjne promujące zdrowy styl życia oraz zapoznawały się z piramidą żywienia. Dowiedziały się, że warto zmieniać złe nawyki żywieniowe oraz co zdrowego powinno znaleźć się na ich stole w domu. Wspomniano też o unikaniu słodyczy i chipsów, które są niezdrowe. Do konkursu przystąpiły dzieci z klas I-III. Przedsięwzięcie cieszyło się zainteresowaniem, ponieważ każdy mógł sprawdzić siebie, zjeść smaczne owoce i warzywa, a temu wszystkiemu towarzyszyła zdrowa rywalizacja. Konkurs pod nadzorem nauczycieli prowadziły uczennice: Maja Tomczyk 8a i Maria Hajda 7a. Na zakończenie tego dnia chętni uczniowie wykonali rysunek konturowy przedstawiający piramidę zdrowia. Najlepszymi smakoszami zdrowych produktów okazali się:

Na miejscu pierwszym:

Martyna Walczewska1a, Kacper Świnoga 2a, Sonia Starus 2a,Natasza Hamernik 3b,Gabriela Balcerak3b.

Na miejscu drugim uplasowali się:

Blanka Czarnecka 2a, Kaja Kozłowska 3b

Dla wygranych przygotowano dyplomy i upominki.