
Dzień owsianki w VI b
Światowy Dzień Owsianki obchodzony 10 października stał się doskonałą okazją, aby odkryć różnorodność smaków i korzyści zdrowotne tego wyjątkowego śniadania na godzinie wychowawczej w klasie 6b.
Owsianka ma nie tylko smaczne walory, ale także wspiera szczytne cele charytatywne. Jej historia zaczyna się w Szkocji, gdzie jest uważana za narodowe danie. Co roku w malowniczej wiosce Carrbridge odbywa się Światowy Konkurs Robienia Owsianki, który wyłania prawdziwego mistrza smaku. To wydarzenie jest związane z powstaniem Światowego Dnia Owsianki, organizowanego we współpracy z fundacją "Mary's Meals" (Posiłki Mary). Celem tej organizacji jest zapewnienie pożywnych posiłków dzieciom w biedniejszych rejonach świata, obejmując ponad pół miliona dzieci w 16 krajach, takich jak Malawi, Haiti, Rumunia, Kenia, Bośnia, Indie czy Ekwador.
Szóstoklasiści przygotowali owsianki na wiele sposobów, w licznych wariantach i kombinacjach smakowych. Dodali do niej owoce, orzechy, nasiona chia, miód i czekoladę. Wszyscy wspólnie zajadali smaczny i kolorowy posiłek!