6a-potrawy z olejem lnianym

PROJEKT „POMYSŁ NA ZDROWIE...”

  Część I

 Pomysł na zdrowie z olejem roslinnym

W ramach tegorocznych obchodów  związanych z realizacją projektu Trzymaj Formę i Szkoły Promującej Zdrowie 18 kwietnia  2024r. (na zajęciach z wychowawcą) był  realizowany projekt pt.Pomysł na zdrowie z olejem roslinnym”. Celem działań było promowanie zdrowego odżywiania i aktywnego trybu życia, poznanie walorów zdrowotnych poszczególnych rodzajów olei oraz propagowanie wiedzy wśród młodszych uczniów o wpływie olei na nasze zdrowie.

W ramach projektu w klasach V- VIII  zostały przygotowane różne  potrawy z wykorzystaniem olei roślinnych. Uczniowie zaprezentowali jeden przepis na przygotowaną potrawę z wylosowanym  rodzajem oleju. Wszystkie przepisy zostaną opublikowane na stronie internetowej szkoły.  Pomysłów nie brakowało, uczniowie pod opieką wychowawców przygotowali: naleśniki na oleju rzepakowym, migdałowym, koktajle, rolady, ciasta, babeczki, zapiekanki szczęścia z awokado, kanapki z pieczonymi warzywami, sałatki warzywne i owocowe, różne pasty, humusy, wykonano nawet nutellę z olejem słonecznikowym. Następnie zaprosili na  degustację dzieci z klas I-IV. Wszystkim gościom  przedstawili właściwości i znaczenie  wybranego oleju dla  naszego zdrowia. Zaprezentowane zostały też przepisy na przygotowaną potrawę z wylosowanym  rodzajem oleju. Uczniowie młodsi przygotowali plakat z rymowanką, która zachęcała do spożywania olei roślinnych. Gotowe produkty oraz hasła zostały sfotografowane, zdjęcia zamieszczono na stronie Internetowej szkoły. Projekt cieszył się dużym zainteresowaniem, uczestnicy wykazali się kulinarną pomysłowością.  Uczniowie  podczas zajęć projektowych dowiedzieli się, że  różne oleje mają różne właściwości  są produktami, których używamy w kuchni na co dzień do przyrządzania potraw i smażenia. Ich obecność w potrawach  jest bardzo ważna , ponieważ dostarcza niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin. Kwestia spożywania oleju jest kluczowa zarówno dla czerpania maksymalnych korzyści zdrowotnych, jak i zapobiegania potencjalnym problemom zdrowotnym takim jak: wystąpienie nadciśnienia tętniczego, wysokiego poziomu cholesterolu, miażdżycy, chorób sercowo-naczyniowych, czy kłopotów z układem krążenia.

Uczniowie dzięki realizacji projektu nabyli wiedzę i nowe umiejętności m.in.: pracy zespołowej, przekazywania wiedzy młodszym uczniom, kreatywności, odpowiedzialności oraz rzetelności.  Goszcząc młodsze klasy, uczyli ich zdrowych nawyków żywieniowych.

 Natomiast uczniowie  klas I-IV przygotowali plakat  na temat właściwości wybranego oleju. Ułożyli rymowankę zachęcającą do spożywania produktów z olejem i umieścili ją na plakacie reklamowym, który zabrali na degustację potraw do starszych klas. Niektóre klasy swoje rymowanki zaprezentowali w formie piosenki. Były też krótkie prezentacje multimedialne.

Pamiętajmy, że zdrowe odżywianie oparte na naturalnych olejach roślinnych odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu równowagi w organizmie. Dlatego warto stosować różnego typu olei roślinnych  w codziennej diecie, świadomie wybierając te, które najlepiej odpowiadają naszym potrzebom i smakom.

 

 Część II

Blok wychowawczy

„Kto ma olej w głowie, ten szanuje zdrowie”

 W dniu 18kwietnia  2024r. w ramach szkolnego projektu „Pomysł na zdrowie…” w bloku wychowawczo - profilaktycznym pt. „Kto ma olej w głowie, ten szanuje zdrowie” uczniowie klas V – VIII oglądali  w auli szkolnej prezentację multimedialną na temat szkodliwości e- papierosów. Podczas tej prezentacji uczniowie dowiedzieli się o substancjach szkodliwych znajdujących się w e –papierosach, które negatywnie wpływają na krążenie, płuca i serce. Na zakończenie tego dnia uczniowie zapoznali się z prezentacją multimedialną pt.: „Edukacja konsumencka” , która przybliżyła wszystkim informację na temat tego co powinna zawierać etykieta, jakie substancje  lub produkty powodują alergie, w jakich warunkach powinny być przechowywane produkty. Dzieci poznały też kilka wskazówek o nie marnowaniu żywności. Na zakończenie zostały przypomniane zasady o segregowaniu odpadów i o dokonywaniu odpowiedzialnych zakupów.

Wszystkim, którzy włączyli się w organizację przedsięwzięcia, serdecznie dziękujemy.

 Organizatorzy projektu:

Małgorzata Hejchman, Katarzyna Baryła, Bogusław Bukowski.